FOTOGRAFEN ANDERS CEDÉRUS

"Jag har alltid varit fascinerad över pressfotografernas förmåga att ta fantastiska bilder i rätt ögonblick"

 

Om mig som fotograf

 

I början av 90-talet bestod min kamerautrustning av en liten kompaktkamera. Bilderna kunde med näppe kallas kort och såg nog en del kapade fötter och mycket himmel.

 

Av någon anledning lånade jag pappas systemkamera och med hjälp av kompisen Lars goda råd och tips började jag experimentera och prova mig fram. Eftersom man inte pratade om bildfiler ännu som innehåller all information om hur bilden togs blev det att manuellt medelst penna och papper skriva upp bildnummer och inställning. På det viset kunde man sedan jämföra bilderna som kom tillbaka från fotolabbet tre veckor senare och se hur effekterna blev.

I Fotoväskan

Canon EOS 7D med batterigrepp

Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM

Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM

Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM

Blixt Canon Speedlite 580 EX

Stativ, reflektor och andra småsaker

 

Samme kompis ordnade sedan så att jag kunde börja arbeta i samma fotobutik som han och då sköt både intresse och kunskaper iväg. Att dagligen kunna ha möjligheten att bedöma bilder och direkt få feedback från kunniga medarbetare var en nyttig skola. Min första systemkamera blev en Canon EOS 10, på den tiden ansedd som en halvprofessionell kamera för den seriösa hobbyfotografen. Några år senare bytte jag den kameran till en EOS 5 som hade ögonkalibrerad autofokus som gjorde att där ögat tittade, där hamnade fokus. Det påstods att det var samma teknik som satt i amerikanska militära helikoptrar vilket såklart borgade för en viss coolhetsfaktor bland unga män i dryga 20-årsåldern, undertecknad inräknad.

 

Under de följande åren blev det ganska mycket fotograferande och favoriterna bland filmer var dels en AGFA-rulle på 125 ASA och hela Fujis diaserie. Faktum var att jag länge tyckte att diafilmernas överlägsenhet inte gjorde det nödvändigt att gå över till andra sidan när de digitala systemkamerorna gjorde sitt inträde i början av 2000-talet. Men, övertygad av den tekniska framfartens goda resultat, blev det en EOS 20D 2005 och numera är det 7D som gäller. Överst på önskelistan står dock en EOS 5D, Mark III.

 

Min bildstil får anses vara åt det dokumentära hållet. Jag har alltid varit fascinerad över pressfotografernas förmåga att ta fantastiska bilder i rätt ögonblick. Därför gillar jag också sport och actionbilder. Under studieåren fotade jag en hel del skidåkning eftersom studiekamraterna var duktiga skidåkare. Det var dock inte jag så när det skulle ut och åkas i offpistbranterna på Åreskutans baksida var det inte bara kamerautrustningen jag var rädd om...

 

Jag har blivit ombedd att fotografera ett flertal bröllop vilket är min inriktning numera. Kombinationen av action, porträtt och att vara en del av ett pars kanske mest fantastiska dag är en fantastisk glädje och utmaning. Utmaningen består ju i att leverera något som inte går att göra om. Man har bara en chans på sig att få till bilderna, i morgon är det för sent.

Men med goda förberedelser, kunskaper och ett bra samspel mellan fotograf och brudpar och dess följe är förutsättningarna goda att det blir fina bilder. Att själv ha varit med om ett bröllop hjälper till en hel del också.

Copyright © All Rights Reserved