BRÖLLOP

Ett bröllop är för många ett av de största ögonblicken i livet. Se till att fånga det på rätt sätt.

Bröllopsfotografering -

så funkar det:

 

OK, ni har bestämt er för att slå till. Bra!

 

Att gifta sig är en otrolig upplevelse på många sätt och vis. Det är, milt uttryckt, ett livsavgörande steg och samtidigt underbart och något att verkligen se fram emot.

 

Nu börjar nämligen den roliga, knasiga, spännande och stressande perioden - planering och förberedelser!

Många saker ska på plats till bröllopsdagen och många beslut ska fattas kring upplägg.

 

Läs här hur det går till med fotograferingen:

 

 

En viktig del av bröllopsplaneringen är att fundera på bilderna från bröllopsdagen. Är de viktiga för er? Hur vill ni att de ska se ut? Vem ska ta dem?

 

Eftersom du har hittat till den här sidan antar jag att ni har bestämt er för att låta en professionell fotograf ta bilderna snarare än hoppas att morbror Bengt (han som var så fotointresserad på 60-talet) kan ta lite kort!? Bra! Inte bara för att stackars Bengt måste gå runt och koncenterera sig på fotograferandet hela dagen och därmed missar upplevelsen av ert bröllop utan också för att det finns andra fördelar med att låta en professionell fotograf göra det.

 

- Den professionelle fotografen har rätt utrustning och back-up om något går sönder

- Den professionelle fotografen har bara en sak i tanken under er dag - att ge er de bästa bilderna som möjligt!

- Den professionelle fotografen har bildidéer och kan instruera brudparet kring poser, platser och praktiska detaljer.

- Den professionelle fotografen ger garanti på bra bilder. Man varken får eller betalar för dåliga bilder.

 

Titta här, DN tycker likadant!

 

För mig är saken självklar. Bröllopsdagen är för viktig för att man inte ska ta bilderna på allvar. Det finns liksom ingen andra chans, att komma på dagen efter att "vi kanske borde ha anlitat någon i alla fall" är mindre bra.

 

För mig är porträttbilderna väldigt viktiga och de bör därför tas i en så fin omgivning som möjligt. Därför kan det vara så att vi väljer en plats som varken ligger nära kyrka eller festlokal eller på annat sätt hänger ihop med det övriga. Kort sagt, gifter ni er i en storstadskyrka med mycket folk och bilar i närheten tycker jag att det är värt att hitta tex en park eller lite vatten även om det innebär att åka en liten bit. Själva bilturen kan för övrigt också utgöra en möjlighet att hitta en fin plats på vägen, tex en allé med träd eller liknande.

Att dessutom hitta en någorlunda avskild plats där det bara är vi gör också stor skillnad för hur avslappnade ni känner er framför kameran.

 

För det är just så jag vill att era bilder ska kännas - avslappnade, naturliga och förmedla kärlek. Det handlar om er och inget annat.

 

 

Hur gör jag då?

Så här ser mitt upplägg ut.

 

1. Träff - Vi lär känna varandra, ni pratar kring er dag, vad som ska hända när etc. Finns det ett körschema är jag intresserad av att få en kopia. Då har jag bra koll vad som händer under dagen och kan bättre planera var jag gör bäst nytta.

Kanske har ni egna idéer och tankar kring hur era förväntningar på bilderna är, vilka bilder som är måste-bilder mm.

 

Jag tipsar om praktiska detaljer och vi kommer överens om vad som ska ingå och skriver ett avtal. Av erfarenhet rekommenderar jag att ni väljer ett paket där jag är med en längre tid. Varför? Helt enkelt därför att jag vill berätta er dag och ge er de bästa bilderna som går att ta, sett över hela dagen. Då räcker det inte med en timmes fotografering.

 

Det är ju så mycket mer som ska fotograferas för att minnet ska bli bestående; kläderna, ringarna, tärnorna, best man, toastmaster, familjen, släkten, barnen, gästerna, vigseln, och även middagen med talen, tårarna, skratten och brudvalsen.

 

2. Förfotografering. De allra flesta av oss arbetar inte som fotomodeller och är kanske lite ovana framför kameran. En förfotografering syftar till att lätta lite på det trycket. Att känna på att bli fotograferad innan vi skjuter skarpt på bröllopsdagen så att säga.

 

För er innebär det att vi träffas i en mysig och avspänd miljö, kanske en park och tar bilder utan press. Vi testar poser och ser hur de fungerar som träning. För mig innebär det att jag får lära känna er än mer och kan utvärdera vad just ni tycker om och vill göra.

Det innebär också att ni får några fina bilder på er, vilket brukar uppskattas.

 

 

3. Fotografering under bröllopsdagen. Äntligen är vi framme vid dagen D! Om ni har valt att låta mig vara med en längre tid är det först dags för Förberedelsebilderna.

 

Många gånger väljer brudparet att inte vara på samma ställe under förberedelsrna. Bruden kanske ska till en frisersalong med tärnor och brudgummen är hemma med best man och gör sig i ordning. Då är jag där och dokumenterar. Det brukar bli väldigt fina bilder från förberedelserna, när alla är någorlunda avslappnade och huvudpersonerna pysslar med sitt. Vi tar också en del detaljbilder av klänning, ringar, bukett etc. Nu är nämligen den bästa tiden att göra det innan allt brakar loss!

 

 

4. Porträttbilder. När era förberedelser är klara och det är dags att lämna där ni har varit är det dags för porträtten av er tillsammans.

 

De bilderna kan tas antingen före eller efter vigselakten i kyrkan. Min rekommendation är att göra detta innan kyrkan. Helt enkelt för att kläder, make-up och hår fortfarande är i fin form innan känslor, ris och kramar gör sitt.

Självklart kan det finnas skäl till att ni vill lägga porträtten efter kyrkan. Kanske är vigseln tidigt på dagen och ni inte hinner innan. Ni kanske inte vill träffas före akten eller så styr något annat som gör att det är mer tid efter kyrkan. Men som sagt, fördelarna överväger nackdelarna med att fotografera porträtten före vigseln tycker jag.

En viktig aspekt är nämligen också - vad gör gästerna under de två timmar som vi minst behöver för porträtten, inkl restid?

 

 

5. Vigselbilder. När porträtten är avklarade är det dags att åka till kyrkan.

 

I kyrkan är det än mer ert ögonblick och jag ska försöka vara så lite i vägen som möjligt. Det finns dock en del bilder som jag väldigt gärna vill ta och det är inmarschen, ringväxlingen och kyssen tex och dessa tas bäst framifrån, dvs stående i ett hörn där framme med riktning bakåt eftersom jag då ser era ansikten. Detta är därför något som vi behöver planera kring innan och gärna i samråd med prästen.

Jag försöker att alltid besöka kyrkan i förväg för att titta på bla detta och höra prästens syn.

Eller så vill ni helt enkelt inte ha mig där framme och då är det slut på den frågan!

 

 

6. Utmarsch och möta folkets jubel på trappan. Nu släpper pressen! Har ni inte tidigare turnerat som rockstjärnor kommer ni nu att få känna er som sådana för nu blir det bara kul framöver.

 

Självklart är jag där och dokumenterar när ni träffar era vänner och kramas. En del tårar och ris i håret får vi räkna med men också glädje och bara väldigt kul. En skål för brudparet och hurra, likväl som snittar och champagne kanske?

Nu kan vi också passa på att ta en del bilder på er och släkt, vänner och tex präst utanför kyrkan innan ni lämnar.

 

 

7. Ankomst till festplats och mingel. Förmodligen har era gäster kommit till festplatsen innan er och er ankomst mottas med jubel som sig bör.

 

Här gäller det för mig att vara med med kameran och dokumentera all glädje och spännade som händer. Det är också en bra tid för mig att fotografera era vänner. Att vända kameran bort från er ett tag och visa vilka som var där istället är en del av uppdraget tycker jag.

 

8. Middag och resten av kvällen. Slott, koja eller däremellan? Val av festplats är olika men mat blir det och vi kan nog räkna med en del tal och kanske en skönsång.

 

Självklart är jag där med kameran, eller åtminstone en bit ifrån så jag inte stör ögonblicket.

 

Efter maten är det tårta, vals och fest. Självklart vill jag vara där då också och ge er minnen både från bröllopets epicentrum (dvs där ni är) men också det som händer runtomkring. Kanske står grabbgänget på balkongen och röker en cigarr eller så äger tjejerna dansgolvet till en schlager?

 

 

 

Så här kan en dag se ut. Ni väljer såklart hur länge ni vill att jag är med. Mitt mål är dock alltid att se till att ni får så bra bilder som möjligt och att vara så lite i vägen som möjligt och låta er koncentrera er på er dag.

Copyright © All Rights Reserved